lauantaina, maaliskuuta 03, 2007

Mustasta psykologiasta ja naiiviudesta

Tämän päivän ajattelin käyttää tehokkaasti erään keskeneräisen runon viimeistelyyn ja minimoidakseni aikeen epäonnistumisriskit tyydyin eilisessä biljardi-illassa pelkkään kahviin, astuin kotitaloni hissiin jo puoli yhdeltä yöllä ja säädin herätyskellon soimaan yhdeksältä. Mutta mielenkiintoiset unet kiskaisivat mukanaan: kirjastoihmiset olivat muuttuneet taiteilijapersooniksi jotka asuttivat suurta huvilaa. Sen huoneet olivat korkeita ja kaikuvia, aurinko paistoi vihreää valoa puutarhan hedelmäpuiden lehtien läpi. Vastentahtoisesti havahduin pitkälle edenneeseen päivään, kesken erään kirjastonhoitajakollegan kertomaa tarinaa. Ja tietysti unessa oli paljon muitakin tapahtumia, päättömiä ja surrealistisia, (ja sellaisia, mistä en välitä tässä kirjoittaa) niin kuin unissa aina on.

Epäonnistuneen heräämiseni ja monien muiden häiriötekijöiden takia olen ollut hyvin ärtyisä ja keskittymiskyvytön, lueskellut sen sijaan vanhoja kirjallisuuslehtiä, joita olen kirjastosta kantanut pinoksi asti. Eräässä Nuoressa Voimassa (4/2006) mielenkiintoa herätti huonotuuliseen päivään sopiva, filosofiantutkija Jakke Holvasin kirjoittama essee "Eräs helppo ratkaisu: musta psykologia". Se kuvastaa jotenkin pelottavan osuvasti kymmenen vuoden takaista minääni: "Mustan psykologin tunnistaa jokaisessa, joka näkee ihmisolennossa vain viettimäistä oma edun tavoittelua, nälkää, sukupuolihimoa ja omahyväisyyttä. Kun häkkikellariin murtaudutaan tai kaupan kassa palauttaa vaihtorahat töykeästi, paatunut musta psykologi on salaa onnellinen: 'Hmph, juuri tuollainen ihminen on. Sikamaisuus ei minua yllätä."

Niinpä, maailmantuskainen nuori ihminen ahdistuu helposti ympäröivän maailman kamaluuksista ja ottaa kyynisyyden ja pessimismin ohjenuorakseen. Musta psykologia kiteytyy ajatuksessa "ihminen on ihmiselle peto". Holvaksen mukaan tämä on kuitenkin turhan helppo ratkaisu, hän kirjoittaa: "se voi olla mielekäs teoreettinen lähtökohta 18-vuotiaalle uhoajalle, mutta sen jälkeen se on lattein mahdollinen tulkinta. Musta psykologia on eräässä mielessä väsymyksen merkki -- Siinä missä muiden ihmiskuva sisältää haasteita, musta psykologi koostaa ihmiskuvansa raakuuksista, valheista ja 'moraalittomuuksista'." Tällaiselle Holvaksen kuvaamalle mustalle psykologialle muistan itsekin antaneeni liiaksi tilaa, aikana, joka nykyminästäni tarkastellen tuntuu hyvin kaukaiselta (olin silloin hyvin itseeni käpertynyt, hyvin yksinäinen nuori henkilö). Tunnustaudun vieläkin pessimistiseksi kyynikoksi, mutta tunnen koko ajan voimakasta naiiviuden kaipuuta, sillä tietynlainen naiivius on välttämätöntä hengissä pysymisen, luovuuden ja esteettisen kokemisen kannalta.

"Annabella tanssii puutarhassa
missä kiertelee taimia kastelemassa
ja Roope Hattu kertoo niille tarinoita
sillä kukat ovat hyviä kuuntelijoita"
(Pekka Streng: Puutarhassa)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ystävällisyys, kiltteys (=pahan puhumisen välttäminen ym. mutta ei nössöilyä) ja positiivisuus ovat vaikeita asenteita omaksua, mutta kannattavia ja hyvin antoisia. Mutta niiden omaksuminen vaatii useimmilta päättäväistä asennetta ja paljon työtä.

silumiini kirjoitti...

Se on totta, positiivisuus on taitolaji ja toisilta se sujuu luontevammin kuin toisilta... :-/

 
Statistics