sunnuntaina, kesäkuuta 17, 2007

Myöhempien aikojen pyhät bussissa

Kauppakasseistani leijailee makea toffeen tuoksu, chai latte -tee, miten se voi tuoksua toffeelle? Bussiin astuu kaksi nuorta mormonimiestä. Hätkähdän, miehet ovat kuin suoraan Juha Itkosen hienosta romaanista Myöhempien aikojen pyhiä (2003), en voi välttää tuijottamista, ovatko he todellisia, romaanin lukemisesta ei ole kuin kaksi päivää. Siinä he istuvat, melkein vastapäätä, ihan kuin kirjan David ja Mark, toinen tumma ja kaunis, toinen vaalea ja hörökorvainen. Tummalla on kädessään lehtinen, jonka kannessa on imelä suurisiipinen enkeli. Hän syventyy siihen, nuokkuu välillä, katselee ympärilleen, vaalea tuijottaa ikävystyneesti ikkunasta ulos, he eivät puhu toisilleen sanaakaan koko matkan aikana, kuin olisivat kyllästyneet toistensa jatkuvaan seuraan, ihan niin kuin David ja Markkin. Miten amerikkalaisilta he näyttävät, miten kaunis tumma mies onkaan, jotenkin surullista, miten hukkaan sellainen kauneus menee, tajuaako hän sitä edes itse. Katselen hetken ohilipuvaa maisemaa hurskain amerikkalaisin silmin, matalia kerrostaloja, kesävaatteisia nuoria tyttöjä ja tatuoituja kaljuja miehiä mäyräkoirineen. Mutta kaunista on, kaikkialla on vihreää ja lintuja. Ja sitten on ryhdistäydyttävä, sympatiani vieraita mormonimiehiä kohtaan on hullua, eivät he ole David ja Mark, en minä tunne heitä ollenkaan.

Myöhään illalla kävelen keskusmetsässä, aurinko tulee vastaan, se paistaa niin matalalta että kivenmurikat erottuvat, niillä on pitkät varjot. Kotona selvitän tiskivuoren ja istun puhtaissa, viileissä lakanoissa lukemassa Kurt Vonnegutia maanantain lukupiiriä varten.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minusta tuntuu että olen nähnyt nämä samat mormonit Jyväskylässä muutama viikko sitten. Kuvauksesi on niin osuva. Ajattelin itsekin samaa: kuin suoraan Itkosen kirjasta.

silumiini kirjoitti...

Hauskaa että sinullakin samoja mielleyhtymiä! =) Voivat hyvinkin olla samat, nehän kai kiertävät eri paikkoja...

HeidiR kirjoitti...

Miten se miehen kauneus menee hukkaan? Pitäisikö hänet valjastaa viihdeteollisuuteen? ;)

Eihän se kauneus oikeasti hukkaan mennyt. Sinähän sitä ihmit ja sait nauttia siitä. Kerroit siitä meille ja mekin siitä nautimme.

silumiini kirjoitti...

Tuokin on kyllä ihan totta, HeidiR...
Ajattelin vain ehkä siinä mielessä, miten kyseiseen uskontoon liittyy itsekieltäymys jne, eli pitää unohtaa sellaiset maalliset asiat kuin oma fysiikka. Kaunis mies itse ei voi siis nauttia omasta kauneudestaan, jos se pitää unohtaa...

Mutta tietysti näistä asioista voi olla montaa mieltä, ehkä ajatukseni taustalla vaikuttavat skeptinen suhtautumiseni kaikkiin uskontoihin, sekä oma kompleksinen suhteeni henkisen ja fyysisen itseni välillä...=)

 
Statistics