lauantaina, syyskuuta 06, 2008

Kuin olisin keskellä jotakin Julio Cortazarin novellia

"Toisinaan", sanon Herra Rattukselle (olen jo melkein saanut flunssassa kadonneen ääneni takaisin), "minusta tuntuu, niin kuin olisin keskellä jotakin Julio Cortazarin novellia". Herra Rattus puhdistaa hammastikulla keskittyneesti hampaanvälejään, minusta se näyttää aika epämiellyttävältä, sillä on melkoisen pitkät ja terävät hampaat, mutta en viitsi huomauttaa asiasta jotta en loukkaisi sen tunteita. "Niin kuin siinä eräässä novellissa, 'Kirje Pariisin neidille', jossa päähenkilö oksentaa säännöllisesti kaniineja, loputtomasti kaniineja, eikä hän tiedä mihin ne kaikki laittaisi, miten elää niin ettei kukaan huomaa."

Tajuatko mitä tarkoitan, tivaan Herra Rattukselta, mutta ei se tietenkään saa ajatukseni päästä kiinni, se käskee vain lopettaa synkistelyn ja mennä nukkumaan. Niinpä niin, rottien elämänfilosofia taitaa olla melko yksinkertainen: säilyä hengissä ja lisääntyä, jotta laji säilyisi hengissä. (Tajuan äkkiä, että oikeastaan en edes haluakaan tietää yksityiskohtia sen yöllisistä retkistä, joista se on tähän asti visusti vaiennut.) Olkoon, en saa Herra Rattukselta tukea mustaan hetkeeni, eksistentiaaliseen ahdistukseen, laitan vesikattilan liedelle ja ajattelen miten vähän arkiset toimet lopultakaan rauhoittavat, miten pimeä ulkona jo on ja syksy ja sataa, edelleen vain sataa, ajattelen että Herra Rattuksen varpaat kastuvat ja häntä läiskäyttää lätäköiden pinnat rikki, kun se juoksee pihan poikki, sitten myöhemmin.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oletko koskaan ajatellut kirjoittaa kirjaa Päiväkirja herra Rattuksen seurassa?

Anonyymi kirjoitti...

voi minun ihmistäni, olen hänen uskotuin ystävänsä ja hän pelkää että petän hänen luottamuksensa, jota en tee – ikinä. mutta yksityiselämään, siihen minullakin on oikeus. asiat eivät ole ihan niin yksinkertaisia kohdallani kuin hän kuvittelee, mutta olkoon.

ihmiseni alkaa ilmiselvästi toipua, ajatteli hra rattus, ja laittoi silmälasit päähänsä. hän ajatteli keskittyä hetkeksi omiin asioihinsa.

silumiini kirjoitti...

Tuima: Enpä ole, mutta sinäpäs sen sanoit! :)

Hirlii: Hehe, jos Herra Rattuksesta jonain päivänä syntyisi kirja niin sun pitäis ehdottomasti olla työryhmässä mukana! ;-)

Anonyymi kirjoitti...

hra rattus on yhtälailla lahjakas kuin kanssaeläjänsä silumiini, joten saattaa se syntyä ihan ilmanmuuta tai muita.

koska kissoilla ja rotilla on erään maailmanselitysmallin mukaan jokin salaperäinen ja ihmisille täysin selittämätön yhteys toisiinsa, niin työryhmä terveiset on välitettävä varmaankin tässä tapauksessa eräälle toiselle viiksiniekalle.

joka joltain osin on myös osallinen eräisiin kommentteihin.

Anonyymi kirjoitti...

yhteistyötarjous otetaan kyllä vastaan ;-)

silumiini kirjoitti...

Hirlii: :-)

 
Statistics